به فرایندی که در طی آن کالای نساجی مانند الیاف، نخ، پارچه و پوشاک در محلول مخصوص که حاوی مواد رنگزا طبیعی یا مواد شیمیایی هستند آغشته به رنگ شوند را رنگرزی میگویند. رنگرزی روشی است که طی آن ماده رنگزا در درجهٔ حرارت و زمان مشخص به الیاف نفوذ کرده و آن را رنگ میکند. در این حرفه منظور از ماده رنگزا مواد طبیعی یا شیمیایی که قابلیت رنگرزی الیاف یا منسوجات را دارا میباشند گفته میشود.
روشهای رنگرزی به دو دسته رنگرزی سنتی و رنگرزی صنعتی تقسیم شده اند. با پیدایش رنگرزی صنعتی فعالیت رنگرزی سنتی رفته رفته کاهش پیدا کرده است. با توجه به طراحی های روی دیوارههای مقبرههای موجود در کشور مصر میتوان مشاهده کرد که از بیش از ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مصریها به تکنیک رنگرزی دست پیدا کرده و حصیرهای رنگی ساختهاند. همچنین در ایران رنگرزی سابقه کهنی دارد. کارگاه قالیبافی شاهان هخامنشی در شهر سارد و نوشتههایی دربارهٔ قالی ارغوانی رنگ روی آرامگاه کوروش، بیانگر آن میباشد.
فرایند رنگرزی بصورت سنتی در کلینیک قالیشویی توسط خبره ترین متخصصان صورت میگرد.
نحوه بدست آوردن رنگ مورد نياز در کلینیک قالیشویی :
سه رنگ اصلي موجود در طبيعت(قرمز، زرد، آبي) میباشد که به کمک رنگدانه هاي طبيعي پديد مي آيند و اين سنت و دانش مربوطه با روشهاي اجرايي آن از دير باز پديد آمده است.
– رنگ قرمز: از قرمز دانه يا روناس براي بدست آوردن رنگ قرمز استفاده میشود.
– رنگ زرد: اسپرک و زعفران از مواد اصلی هستند که رنگ زرد را بدست مي آيد.
– رنگ آبي: نيل اصلی ترین منبع این رنگ میباشد.
– رنگ بنفش: خامه پشم را بوسیله روناس يا قرمز دانه قليايي رنگ مي كنند.
– رنگ سبز: اگر خامه پشم را پس از رنگ كردن با اسپرك يا چوب زرد آن را وارد خم كنند رنگ سبز بدست میاید. با تغییر مدت زمان رنگرزی میتوان رنگ ها را روشن تر و یا تیره تر کرد.
فرایند رنگرزی بصورت سنتی در کلینیک قالیشویی توسط خبره ترین متخصصان صورت میگرد.
سایر مواد رنگزای طبیعی که در رنگرزی استفاده میشوند عبارتند از:
اسپرك – اسكوتي – انار – بقم – تمشك – پوست پياز – جفت – روناس – زعفران – سماق – شيرين بيان – قرمزدانه – نيل – پوست گردو – زرشك – گل زليل – برگ توت – هليله – گل رنگ – سرخس – سرساور
نزیک به یک قرن پيش دانشمندي به نام پركين رنگ مصنوعي را در اثر تقطير ذغال سنگ به دست آورد و تا به امروز اساس كارخانجات توليد و ساخت رنگ میباشد. و با تنوع بسیار گسترده اي توليدات رنگ مصنوعي را ارائه میدهند و صنعتی است رو به پیشرفت روزانه.
با اینکه محصولات شیمیایی ساخته دست بشر نتوانسته جاي واقعي رنگهاي طبيعي را بگيرد اما به علت نياز روز افزون جوامع انساني به رنگ و همچنين ارزان بودن رنگهاي شيميايي توجه و استفاده از رنگهای شیمیایی رواج پیدا کرده است.
از معایب رنگ های شیمیایی آسیب رساندن به محیط زیست می باشد که رسانهها بارها از خطرات آن سخن گفتهاند.
رنگه های شیمیایی:
رنگهای اسیدی: به سه دسته رنگهای اسیدی قوی، رنگهای اسیدی میلینگ و رنگهای سوپر میلینگ تقسیم شده اند.
رنگهای رنگهای متالیک یا پر متالیزه: به علت حضور یک کمپلکس فلزی در داخل ملکول رنگ ثبات فوق العادهای در برابر شستوشو و نور را از خود نشان میدهند.
رنگهای دندانهای: نوعی از رنگ ها میباشند که کاربرد آنها همچون رنگهای طبیعی میباشد. از آنجاکه این رنگها را توسط دندانه کروم بهترین ثبات ممکنه را بوجود میاورند؛ لذا این رنگها به نام رنگهای کرومی نیز شناخته گفته میشود.
رنگهای ری اکتیو: جدیدترین نوع رنگ میباشد که در بازار عرضه شده است. بیشتر استفاده آنها در الیاف سلولزی میباشد و در پشم کارایی کم تری دارند. این رنگها بسیار شفاف هستند و ثبات آن روی پشم نیز مناسب میباشد.
رنگهای مستقیم: این دسته دارای ثبات ضعیف تا متوسط روی پشم هستند. با استفاده از این رنگ، معمولا پشم را در حمام خنثی یا اسیدی ضعیف رنگ میکنند.
فرایند رنگرزی بصورت سنتی در کلینیک قالیشویی توسط خبره ترین متخصصان صورت میگرد.
قالیشویی شمال تهران
قالیشویی غرب تهران
قالیشویی شرق تهران
قالیشویی جنوب تهران
مناسب ترین قیمت و بهترین کیفت در کوتاه ترین زمان با کلینیک قالیشویی